Jordskola

Vad är bra jord?
Många ser jord som ett rent fyllnadsmaterial som läggs runt växters rötter för att de inte ska ramla omkull. Men jorden har så många fler uppgifter.

Jorden fungerar som växters skafferi då den ger näring, jorden fungerar som ett apotek då en bra jord skyddar växten mot skadeangrepp av olika slag och jorden fungerar som en törstsläckare då en bra jord håller fukt och på så sätt kan växten ta upp både vatten och näring.

Vad gör en jord bra?
En bra jord behöver ha dessa 7 egenskaper:

  1. Rätt pH

  2. Rätt näringsämnen

  3. Rätt mikroliv

  4. Rätt struktur

  5. Rätt fukt- och näringshållande egenskaper

  6. Vara fri från skadliga svampar, bakterier och insekter

  7. Vara ogräsfri

Rätt jord till rätt användningsområde
Det finns många olika sorters jordar. Planteringsjordar används mest för plantering utomhus men även i växthus och urnor. Även såjordar och blomjord kan betraktas som en sorts planteringsjord. Tänk innan du ska köpa din jord vad du ska använda den till, på Rotens erbjuder vi ett brett sortiment från Rölunda Gård, det står tydligt på förpackningarna var de kommer ge bäst effekt.

Strukturen visar hur jorden är sammansatt.

En bra jord består av 50% fast material och 50% hålrum. Hålrummen bildas dels av hur partiklar är staplade på varandra, dels av rötter och maskar som tränger genom jorden. De stora hålrummen är fyllda med luft och de små innehåller vatten. Om jorden innehåller för mycket luft så torkar den ut för snabbt. Men innehåller den för lite så får rötterna svårt att växa till och växten kan inte andas. Om en jord har dålig struktur är det väldigt svårt att vattna och gödsla eftersom ett underutvecklat rotsystem har svårt att ta upp tillräckligt med vatten och näring.

Har du en jord som du vill bättra på så att det växer bättre? 

Då är det viktigt att skilja på lerjordar och sandjordar. Lerjordar (tunga jordar) har ett rykte om sig att vara svåra att ha att göra med. Sanningen är att en välskött lerjord är en ypperlig trädgårdsjord som förenar goda fukt- och näringshållande egenskaper. Det som kan ställa till problem är om den har dålig struktur. Detta kan bero på att den är dåligt dränerad, eller att den inte är riktigt väl skött. Lerjordar behöver naturgödsel och annat organiskt material på hösten och sedan får tjäle och maskar göra resten av jobbet. Lämplig mängd är 5-10 liter kogödsel per m2 samt lika mycket barkmull. När sedan våren kommer behöver du bara släta till ytan.
Tänker du fräsa landet på våren så vänta tills jorden reder sig, dvs faller sönder lätt. Kör inte så länge så att alla så kallade ”leraggregat” slås sönder till mjöl. Då kommer jorden att bli stenhård när den torkar.

Sandjordar (lätta jordar) har stora porer och har därför svårt att lagra vatten. Tillför naturgödsel och åkerlera så förbättrar du egenskaperna. Jordförbättring av sandjordar bör ske på våren. Annars riskerar du att näringen lakas ur under vintern. Lämplig mängd är 5-10 liter kogödsel per m2. Sedan kan du gödsla någon extra gång under sommaren. För att minska uttorkningen av lätta jordar är det bra om du täcker ytskiktet med gräsklipp, bark eller annat material.

Biokol fungerar som ett batteri

Genom att tillsätta biokol i planteringsjord, kommer jorden hållas luftig och lättarbetad i många år framöver. Biokolets främsta och mest omtalade egenskaper är att binda kol i jorden, behålla fukten samt att berika jorden med näring under lång tid. Men biokol ger också god struktur till jorden. Biokol fungerar som ett batteri i jorden, detta behöver laddas med näring och mikroliv för att sedan kunna avge energi. Ett utmärkt sätt att ladda biokolet är t ex med urin, nässelvatten eller lakvatten från bokashi. Täck biokolet med vätska och låt stå några veckor. Använd gärna biokol som strö direkt på komposten, på torrtoaletter eller inblandat i husdjurens ströbäddar. Biokol har även fördelen att det reducerar lukt.

Föregående
Föregående

Tips för att öka den biologiska mångfalden i din trädgård