Tips för att öka den biologiska mångfalden i din trädgård

Här har vi samlat 7 tips på hur vi kan bidra till att öka den biologiska mångfalden.

1. Städa inte för noggrant

Det vi ser som ogräs kan ofta vara en viktig resurs för andra arter. Därför behöver man inte “städa” så noga i sin trädgård. 

Som exempel använder många vildbin blommande tistlar och maskrosor som näringskälla.
Marktäckande växter i rabatterna kan vara ett alternativ om ogräs får en att se rött, då kan man både ha en rik växtlighet och själv välja vad som ska blomma, det är också viktigt för att behålla fukten i jorden att alltid ha den täckt. Lämna död ved i ett hörn av trädgården åt mossor, lavar, vedlevande insekter, spindlar och fåglar. Lägg grova trädstammar på en solig plats för att skapa förutsättningar för svampar, insekter och djur.

2. Välj växter och produkter med omsorg

Ett annat tips är att försöka få in mer vilda sorter av inhemska växter i den egna trädgården. Ängsväxter, vilda arter av buskar och träd är generellt bra, även mormorsväxter har ofta en stor mängd med pollen och nektar.
Plantera pollineringsvänliga växter. Med olika arter förlängs blomningssäsongen, vilket skapar föda åt insekterna under en längre period och dessutom lockar det till sig fler arter.

Använd inte bekämpningsmedel eller konstgödsel, använd istället naturgödsel från ko, häst eller höns och jobba med kompostering.

3. Låt gräsklipparen vila

Gräsmattan ska helst inte ansas mer än nödvändigt. Klipp ett område där man kan spela boll och ha en filt utlagd, men låt resten växa och få slå ut i blom. Försök få in mer ängsväxter i trädgården, kanske till och med försöka anlägga en äng på en del av tomten, det kan bli ett roligt projekt.

4. Planera för lång blomning

Se till att alltid något i din trädgård är i blomning, från tidig vår till sensommar. Träd och buskar blommar ofta tidigt. Plantera till exempel sälg, den är en nyckelart för vårens vildbin. Fruktträd, bärbuskar och kryddväxter är generellt bra, de gläder både människor och många andra arter.

5. Hjälp småfåglar och vildbin lite extra

Hela 70 procent av alla vilda biarter bygger sina bon i marken. Om du har väldigt lerig eller mullrik jord i trädgården kan du blanda ut den med sand i ett soligt och gassigt hörn, så blir marken mer lockande att bygga bo i. Se till att det blir en halvmeter djupt för att ge bina gott om plats.
Även fåglarna kan behöva extra hjälp.
Nyckeln är att ha en mångfald av träd, buskar och andra växter för att få många olika typer av mat till fåglarna, det vill säga olika bär, frukter, fröer, maskar, insekter och spindlar. På vintern kan man ha ett fågelbord med mat – gärna många olika sorters mat, så att man får in olika fågelarter.
Som skydd mot rovdjur är buskar, där fåglarna kan gömma sig, bra.

6. Bygg ett bihotell 

Borra hål av olika storlek och djup i exempelvis ett trästycke eller såga av bambupinnar eller vasstrån, lägg in dem i en låda eller liknande så att ena sidan är tilltäppt och förvara bihotellet där det brukar vara torrt och varmt.

7. Ta in vatten i trädgården

Anlägg en damm, så att groddjur och andra arter trivs, om du inte kan göra en damm – gör ett litet fågelbad eller en minidamm åt fåglar och insekter. Rengör det gärna ibland och placera det nära buskar så att fåglarna kan söka skydd.


Ut och njut och lär dig mer

Ett avslutande råd är att verkligen ge sig tid att njuta av sin trädgård och att lära känna den bättre.
Lyssna på fåglarnas sång och humlornas surr. Skaffa en flora eller en fjärilsbok och lär känna arterna som du delar din trädgård med. Forskning visar att ju mer kunskap vi har om naturen, desto mer rädda är vi om den. Inte minst är det därför viktigt att ta med sig barnen ut i trädgården och att upptäcka den tillsammans med dem.

Och kom ihåg att det inte måste bli rätt hela tiden. Alla gör fel.
Var inte rädd för att inte vara duktig. Ofta lär man sig mer av att göra fel. Då tar du reda på varför det blev fel och det är lärorikt. När det går bra brukar man inte tänka så mycket på vad och hur man gör.


Informationen är insamlad på följande sidor:
https://www.natursidan.se/guide/guide-till-insatser-for-biologisk-mangfald/

https://www.lu.se/artikel/tradgardstips-fem-enkla-satt-att-bidra-till-biologisk-mangfald

https://rikaretradgard.se/sa-borjar-du-med-en-ny-tradgard/

Nästa
Nästa

Jordskola